3
(3)

همان طورکه میدانیم گیربکس اتوماتیک ازحساسیت بسیار بالایی برخوردار است. اگر سرویس های دوره ای ان را جدی نگیرم یعنی روغن ان را به موقع عوض نکنیم. منجربه خسارت های جبران ناپذیری میشود. روغن گیربکس برای کارکرد صحیح اجزای گیربکس وانتقال قدرت ازپمپ روغن به کلاج باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد. واندازه روغن مناسب باشد. باتوجه به وجود برندهای مختلف روغن های موجود دربازار وهزینه های مختلف روغن ها  انتخاب روغن مناسب وباکیفیت برای کاربران کمی دشوار شده است. دراین مقاله قصدداریم بهترین روغن برای گیربکس اتوماتیک پارامترهای یک روغن مناسب برای گیربکس اتومات و بهترین زمان تعویض روغن گیربکس اتوماتیک باشما صحبت کنیم.

همانطور که گفتیم، روانکاری تنها کاربرد روغن گیربکس اتوماتیک نیست. این روغن باید بتواند قدرت را از پمپ روغن به کلاچ منتقل کند. به همین دلیل لازم است ویژگی‌هایی داشته باشد که در ادامه شرح می‌دهیم.

هر دو سیستم (گیربکس دستی و گیربکس اتوماتیک) به نوعی عملکرد یکسانی دارند که به ما اجازه تعویض دنده را برای کنترل سرعت، قدرت و جهت حرکت را می‌دهند. اما چیزی که باعث اختلاف این دو سیستم می­‌شود نوع فرآیند انتقال قدرت با توجه به نوع روغن گیربکس موجود در سیستم است.

در گاهی از مواقع کمبود یا آلوده بودن روغن های گیربکس می تواند منجر به خسارت های جبران ناپذیری شود. ضمن اینکه از هر روغنی نمی توان در گیربکس ها استفاده کرد و قبل از اینکه روغن گیربکس خود را عوض کنید، لازم است درباره انواع این روغن ها اطلاع داشته باشید و بهترین روغن گیربکس را متناسب با ماشین خود انتخاب کنید.

مطالعه کنید درباره‌  تعمیر ویتارا

تفاوت بین روغن گیربکس اتوماتیک با دستی

گیربکس اتوماتیک

روغن‌های گیربکس خودرو در دو نوع تولید می‌شوند:

روغن هیدرولیک MTF: این نوع روغن هیدرولیک برای استفاده در سیستم گیربکس دستی ساخته شده است که به آن Manual Transmission Fluid گفته می‌شود. درواقع به روغن گیربکس دستی واسکازین هم میگویند. واسکازین کلمه روسی روغن دنده (Gear oil) می‌باشد.

روغن هیدرولیک ATF: این نوع روغن برای استفاده در سیستم گیربکس اتوماتیک ساخته شده است و به آن Automatic Transmission Fluid گفته می‌شود.

روغن گیربکس اتومات در دو نوع سنتتیک و مینرال تولید می‌شود. تفاوت این دو نوع روغن در فرایند تولید آنها است. روغن‌های سنتتیک در برابر دما و فشار بالا مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهند و به همین دلیل قیمت آنها بسیار بالاتر است وازکیفیت بالاتری درمقایسه با نیمه سنتتیک برخورداراست.

مشخصات بهترین روغن برای گیربکس اتوماتیک

خاصیت گرانروی کمتر

برخلاف روغن دنده (روغن گیربکس دستی)، روغن گیربکس اتوماتیک، روغن هیدرولیک رقیق است. طراحی این روغن به گونه‌­ای است که دارای گرانروی پایین تری نسبت به روغن گیربکس دستی است تا بتواند به طور کامل تمام قطعات حساس سیستم را روانکاری کند.

به طور معمول شاخص گرانروی این روغن‌ها در حدود 0W-5 یا 5W-10 است. مهمترین ویژیگی روغن مورد استفاده در سیستم‌­های گیربکس اتوماتیک خاصیت سیالیت روغن است تا بتواند به خوبی قدرت را منتقل کند.

مقاومت در برابر دماهای بالا

روغن گیربکس اتوماتیک همچنین خاصیت خنک کنند­گی فوق ­العاده­­ای دارد که عملکرد آن بیشتر شبیه مایع خنک کننده در سیستم رادیاتور است. روغن گیربکس با ایجاد شرایطی باعث انتقال گرما از دنده­ ها می­‌شود و مانع از داغ شدن دنده‌ها در تماس بایکدیگر می­‌شود.

مطالعه کنید درباره‌  علت تقه زدن گیربکس اتومات 206

البته نقطه جوش در روغن گیربکس اتوماتیک به مراتب پایین تر از روغن گیربکس دستی است که با افزودن مکمل­ های ویژه‌ای به آن توانسته اند عمر آن را افزایش دهند.

پایداری در برابر خوردگی و ساییدگی

روغن گیربکس اتوماتیک در برابر خوردگی قطعات مقاومت بالایی دارد. گیربکس‌ها از قطعات فولادی، چدنی، آلومینیومی، مسی، برنزی و… ساخته شده‌اند. روغنی که در سیستم گیربکس استفاده می‌شود، باید در برابر سایش و خوردگی انواع فلز مقاومت داشته باشد.

از دیگر ویژگی‌های روغن گیربکس اتوماتیک می‌توان به خاصیت ضدزنگ، خاصیت ضداکسیداسیون و قابلیت کنترل لجن و رسوبات اشاره کرد.

خاصیت آب‌گریزی

روغن گیربکس باید آب‌گریز باشد و قابلیت جدا شدن از آب را داشته باشد تا در صورت نفوذ آب یا رطوبت به مخزن، از تشکیل امولسیون‌های مضر برای سیستم جلوگیری شود.

مقاومت در برابر ایجاد کف و حباب

یکی دیگر از ویژگی­‌های روغن گیربکس اتوماتیک، خاصیت جلوگیری از تشکیل کف یا به اصلاح کف کردن روغن است. زیرا وجود کف و تشکیل حباب در روغن گیربکس دستی مانع از انتقال قدرت به سیستم گیربکس شده و در نتیجه بازده آن کاهش­ می­‌یابد. از اینرو روغن­های گیربکس دستی دارای خاصیت ضد کف و تشکیل حباب را دارند.

در جدول زیر به برخی از استاندارهای تعیین شده توسط خودروساز‌های معتبر برای گیربگس اتوماتیک اشاره شده است.

 

نوع روغن

نوع خودرو

 

ATF MATIC D نیسان ماکسیا
ATF 4HP20 مگان 206 207
ATF 9638 هیوندای جنسیس
ATF CVT رنولیفان نیسان میتسوبیشی
ATF DEXRON III برلیانس رنوتویتا موسو
ATF DW-1 هونداسویک
ATF FZ مزدا6
ATF JWS-3309 ام جی تویتا سوزکی
ATF M-III مزدا
ATF RED-1K کیاسورنتو
ATF SP III ام وی ام برلیانس جک کیا هیوندای میتسوبیشی
ATF SP IV کیا
ATF T−IV تویتا فوررانر
ATF WS لکسوس
AW-1 ولوو
DEXRON DCT fluid Gsام جی
FFL-2 جک اس 5 اتوماتیک
HCF-2 هوندا

 

زمان تعویض روغن گیربکس

نظر کارشناسان برای زمان تعویض روغن گیربکس اتوماتیک هر ۱۰۰هزار تا ۱۵۰هزار کیلومتر است. البته اگر زودتر دست به کار شوید و مثلا هر ۵۰ هزار کیلومتر تعویض روغن گیربکس را انجام بدهید هم ضرری ندارد.یعنی بهتر است که هر50 هزار کیلومتر روغن گیربکس خودرا تعویض نمایید. دقت داشته باشید بهتراست تعویض روغن گیربکس اتوماتیک بادستگاه مخصوص انجام شود.

 

چه قدر به این محتوا علاقه داشتید؟

امتیاز خودتان را ثبت کنید

میانگین امتیازدهی: 3 / 5. تعداد ثبت امتیاز: 3

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 3 میانگین: 4.3]

1 دیدگاه

  • سلام،جدول خوبی است نکاتی ابهام آورمثل 150000کیلومترواشاره به 50000کیلومترمعادا سه برابرتردیدبرانگیزاست.ضمنامصرف کنندگان بین کیفیت روغنهای مشابه ایرانی وخارجی تردیددارندوراهنمایی تخصصی کارسازاست.تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *